Какво е чиа?

Семената от чиа имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло, така предпазват организма от дехидратация.

Чиата е растение с малки твърди семенца и е от семейството на градинския чай. Позната е от дълбока древност и неизменно присъства в менюто на древните мексикански индианци. Те я смятали за много ценен продукт и дори я използвали като разменна монета помежду си. Затова и днес основното производство на семена от чиа е съсредоточено в Мексико, останалите части на Централна, както и Южна Америка. Известно е, че има голяма популярност в тези страни, но доскоро е почти непозната в САЩ и Европа.

Семената от Чиа са култура, отглеждана в Мексико от 3 век пр н. е. Някои го смятат за завършен протеин. Чиата съдържа калций, бор и желязо и високите дози омега 3 мастни киселини, които могат да контролират апетита и ускоряват отслабването, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини. Тези малки семенца с чудотворното си действие могат да подобрят паметта. Помагат срещу артрита и стареенето, премахват симптомите на депресията. Ако приемате една порция от тях, ще си осигурите 1/3 от необходимата Ви дневна доза фибри. Също като лененото семе те не търпят термична обработка, не се стриват и са готови за консумация.

Семената от чиа имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло, така предпазват организма от дехидратация. Това, от друга страна, ги прави страхотна добавка към отслабващия диетичен режим, особено ако той включва и физически упражнения.

Благодарение на бавното им усвояване и ниската им калоричност чиата е страхотна "подправка" за различни видове хлебни изделия. Често използват чиата, за да си правят зеленчукови и плодови фрешове. За да ги сгъстите, може да добавите чаена лъжичка чиа към всяка чаша и да разбъркате добре. Напитката е готова след 10 минути, при това лесно и вкусно.