От къде идва прасковата?

Прасковата е популярно и предпочитано лакомство в Италия и Франция, заради необиновенният си аромат, възхитителния вкус и сочната мека част

Родината на прасковата е Китай, а този вкусен плод е много уважаван и почитан там, тъй като е символ на дълголетие, здраве и безсмъртие. За китайците прасковата е олицетворение на младостта, а цветовете й се свързват с красотата и свежестта на млада девойка. В Китай хората използват всяка една част от това дърво. От дървесината на дървото още в древността са изработвали чаши и съдове за домакинството, а клоните и до днес са неразделна част от декорацията за новогодишната вечер.

Интересни факти за прасковата:

  • Прасковата е дошла в Европа от Персия и от там идва и латинското наименование на това дърво "persica".
  • Прасковата е популярно и предпочитано лакомство в Италия и Франция заради необикновения си аромат, възхитителния вкус и сочната мека част.
  • В Европа прасковата е символ на дълголетието и семейното щастие.
  • До 1616 г. прасковите, които са се отглеждали, са били само мъхести, но любителите-градинари създават нов сорт плодове с гладка повърхност и ги наричат "Нектарини".

Защо прасковата е толкова полезна?

В Европа прасковата е символ на дълголетието и семейното щастие.

Прасковите са отличен актиоксидант и със сигурност могат да забавят стареенето, като в същото време могат да предпазват от образуването на бръчки, защитават сърцето и предотвратяват възникването на злокачествени образувания.

Прасковата е много добър източник на органични киселини – ябълчена, винена, лимонена. Също така има високо съдържание на минерални соли като калий, желязо, фосфор, манган, мед, цинк, селен и магний. Друг източник на толкова полезни вещества са Морските дарове.

Прасковата съдържа и богат комплекс от витамини С, витамини от групата В, Е, Р, а също и каротини. В състава и влизат още пектин и ефирни масла, а костилката и е много полезна, тъй като съдържа горчиво бадемово масло и така известния витамин В17. Вижте още за Натуралните масла и за тяхната употреба.

Прасковата има свойството да подобрява храносмилането, понеже меката част съдържа разтворима целулоза. Тя може да регулира и подобрява дейността на червата, предотвратява процесите на гниене в храносмилателния тракт и действа леко слабително. Тези плодове се препоръчват още за хора с високо кръвно налягане, понеже са слабо диуретични.

Прасковите имат високото съдържание на калий и това ги прави полезни при аритмия и други сърдечни проблеми. Укрепват имунитета и се борят с болестотворните бактерии и вируси в организма.

Ако страдате от безсъние или често сте в лошо настроение, също е добре да включите в хранителния си режим прасковите. Те са богати на витамини от групата В, които помагат за по-добър сън и за да се справим с последствията от стреса, мъката и депресията.

Прасковите се препоръчват за хора с отслабнал организъм и за деца, защото меката част е много хранителна, освежаваща и лесно се усвоява от организма. Препоръчват се още и на тези, които страдат от ревматизъм, подагра, сърдечно-съдови болести, проблеми с бъбреците, черния дроб и при проблеми с пикочния мехур.