Кафявото морско водорасло е богато на витамини.

Морските дарове, в класическия смисъл на думата, все още са деликатес за много хора. Някои просто не обичат да ядат различни морски храни.

Междувременно, морските дарове са богати на йод и микроелементи, които отговарят за нашата интелигентност, както и на много други полезни вещества. Но всичко по реда си.

Кафяво морско водорасло. Това е така нареченото «морско зеле» − водорасли, растящи на дъното на морето на дълбочина 15-20 метра. Минералните вещества в тях са много повече, отколкото в много зеленчуци (калиеви соли, магнезий, фосфор, желязо, алуминий, йод, бром и т.н.). Богати са също на витамин А, С и група В. Този продукт е полезен за тези, които имат бъбречни инфекции и нарушение на обмяната на веществата. Йодните съединения, намиращи се в кафявото морско водорасло, се препоръчват за хора със слабо сърце, със заболяване на щитовидната жлеза и атеросклероза. Но трябва да помните, че ежедневната употреба на повече от 300 гр. от продукта може да доведе до лошо храносмилане.

Опитайте следните продукти, съдържащи калций, магнезий и витамини:

Скариди. Приличат на раци, но са по-малки по размер. Скаридите, както и раците, са изключително богати на протеини и минерали и не съдържат почти никакви мазнини. Съдържанието на йод в тях е почти сто пъти по-голямо, отколкото в говеждото месо. Също така в месото на скаридите се съдържа голямо количество витамин В12, който е необходим за производството на хемоглобин и поддържането на нервната система. Витамин В12 може да приемате като хранителна добавка: Витамин Б12 500 мкг 110 таблетки | 21st Century.

Стридите съдържат витамини Б и Д, както и цинк.

Стриди. Благодарение на високото съдържание на витамин В и D способстват за укрепването на костите. 100 гр. от продукта съдържа половината от дневната доза цинк, отговарящ за имунитета. Предлагаме Ви Цинк 50 мг 110 таблетки | 21st Century на страхотна цена. В допълнение, стридите са афродизиак и са полезни за мъжете като средство, поддържащо възпроизвеждащата функция на организма.

За храна трябва да се употребяват само пресни, плътно затворени стриди. След отваряне на стридата малката черупка се отстранява, а от голямата се взема месото. Може предварително да се полее с няколко капки лимонов сок или да се пуснат в хладка подсолена вода.

Витамин D може да си набавите допълнително чрез:

Миди. Богати на селен, който защитава нашия организъм от ракови заболявания, натрий, калий, калций, магнезий, йод, бор, кобалт и манган. Особено много в тях се съдържа кобалт. Този минерал се явява стимулатор на обновяването на кръвта, участва в синтеза на витамин В12 и също така активизира производството на някои ферменти. Вземете сега на супер цена Селен 100 мкг 100/250 таблетки | Now Foods.

Мидите са богати на селен

Освен това в 100 гр. от продукта се съдържат 25% от дневната норма от витамин Е, който отговаря за целостта на клетъчните мембрани и се грижи за състоянието на кожата. Препоръчително е да се ядат миди не повече от три пъти в седмицата.

Морска краставица. Наричат я така заради приликата и с обикновената краставица. Тя съдържа в хиляди пъти повече мед и желязо, отколкото рибата. Желязо (Iron) 18 мг/90 капсули | Biovea е хранителна добавка, която предотвратява множество дефицитни проблеми, включително анемия и нисък хемоглобин, играе също съществена роля във формирането на здрави червени кръвни клетки и в транспорта на кислород. Съдържанието на йод в морската краставица е сто пъти повече, отколкото във всички останали морски дарове. Богата е на витамините С, В12, В1, В2. В Далечния Изток морската краставица я наричат «морски женшен». Ловът на този продукт е ограничен, което оказва чувствително влияние върху цената му. Опитайте Витамин B-100 Комплекс, който съдържа висококачествени витамини от групата B за здраве и естествен тонус. Витамин B комплекс представлява пълна гама от важните за организма B-витамини.

Калмар. Калмарът е богат на протеини, както и неговите братя осмоногите. Месото от калмар съдържа витамини С, група В и микроелементи, също и много вещества, които способстват за отделянето на храносмилателни сокове и повишават апетита. Основната особеност на калмарите е в тяхното приготвяне. Трябва да се варят или 2-3 минути в кипяща вода, или 40-45 минути, иначе няма да могат да се сдъвчат.