Пролетта е времето, когато бързо искаме да влезем във форма, да стопим натрупаните през зимата мазнини и да изваем формата за плажа. Приемът на твърде много въглехидрати, залежаването, приемът на много обработени и сладки храни са най-честите причини за натрупването на килограми, отпускането, задържането на течности и отдалечаването от перфектната форма. Затова е време за лесна за изпълнение и спазване диета, която няма да изтощи организма, ще му дава енергия и в същото време ще даде тласък на свалянето на мазнините.

Основни принципи и ползи на пролетната диета

Влезте във форма без повече оправдания.

  • Във всеки ден от седмицата се консумират различни храни, за да не се достига до еднообразие и липса на хранителни вещества.
  • Приготвянето на храната е лесно и е подходящо за заети хора.
  • Възможно е дори да посещавате заведения, тъй като тези комбинации от храни са налични във всички заведения.
  • Ще установите, че ще се засищате лесно и ще имате енергия.
  • Лесно ще свалите за една седмица от 3 до 5-6 килограма в зависимост от натрупаните мазнини и от задържаните течности.
  • Възможни са тренировки, но в умерено темпо.

7-дневна диета – храна и напитки

Ден 1

Зелена салата, пресен лук и яйца

Една много вкусна пролетна салата ще Ви засити и ще Ви осигури хранителни вещества. В същото време тя е много диетична. За целия ден си направете от предишния ден салата от една цяла голяма маруля, една връзка пресен лук и 3 твърдо сварени яйца. За закуска може да приемете само едно яйце, останалото количество разделете за останалата част на деня, овкусете с прясно изцеден сок от половин лимон, няколко капки зехтин и съвсем малко количество хималайска сол.

Яйцата са изключително полезни, тъй като са богат източник на хранителни вещества, а в същото време засищат, тъй като са много добър източник на чисти протеини. Не на последно място са нискокалорични.

Ден 2

Салата от пресен спанак, авокадо и ягоди

Салатите са диетични и хранителни.Пресният спанак е една истинска пролетна суперхана, от чиито ползи задължително трябва да се възползваме максимално (повече за тях може да прочетете тук). Пресният спанак е много подходящ за диети и салати. Ягодите също са пролетна суперхана. А авокадото може да се консумира целогодишно, източник е на добри мазнини, от които тялото задължително се нуждае и най-вече много добре засища.

Пригответе си за целия ден салата от около 150 грама пресен спанак, 1 авокадо и около 15 ягоди според вкуса Ви. Ако имате по-екзотичен вкус и обичате сладкия вкус в салата, може да добавите повече ягоди, те са доста диетични, тъй като 92% от съдържанието им е вода. Овкусете салатата с дресинг от пресен лимонов сок, няколко капки зехтин, спанака може да овкусите с малко хималайска сол.

Ден 3

Овкусени пресни задушени картофи

Картофите сами по себе си не са вредни за талията, ако ги консумираме печени, варени или задушени в умерени количества няколко пъти в седмицата. Пагубна за талията е честата и безразборна консумация на чипс или пържени картофи.

Пресните картофи са много подходящи за диета, тъй като са доста по-диетични от старите – съдържат доста по-голямо количество вода. Освен това съдържат и полезните сложни въглехидрати, типични за картофите, които са доста необходими за организма.

Пригответе си за целия ден 700 грама пресни картофи (количеството е в суров вид). Разпределете го по Ваша преценка. Задушете картофите само във вода с няколко капки зехтин, овкусена с хималайска сол. След задушаването добавете пресен копър и черен пипер. Черният пипер стимулира храносмилането и предотвратява натрупването на мазнини.

Ден 4

Риба тон с джинджифил

Тази нетрадиционна комбинация е истинска "горелка за мазнини". Джинджифилът стимулира силно храносмилателната система, а риба тон е много полезен вид риба, източник на Омега-3 мастни киселини.

За целия ден си пригответе 3 малки консерви от риба тон и салата от краставици и джинджифил. Салатата се приготвя от 2 пресни краставици, нарязани на дребно, и количество джинджифил на вкус. Овкусете с малко хималайска сол и лимонов сок.

Ден 5

Пилешко филе и зелена салата

Сьомгата е чудесен източник на Омега-3 мастни киселини. Пролетта е времето, когато трябва да консумираме максимални количества зелени салати, тъй като това е техният сезон и съответно те са най-полезни и богати на хранителни вещества.

Пригответе си за целия ден пилешко филе без кожа около 150 грама на хранене на пара или запечено във фолио, за да бъде максимално диетично. Овкусете го с малко хималайска сол и люти подправки, които подпомагат разграждането на мазнините. Филето гарнирайте с няколко листа нарязана зелена салата, овкусена с лимон и зехтин.

Ден 6

Сьомга със сос от ягоди

Сьомгата е една от най-подходящите риби за диети и е източник на редица хранителни вещества, затова не се колебайте да я включвате в диетата си.

Пригответе 2 средно големи котлета от сьомга на фурна във фолио, като ги овкусите с малко хималайска сол, черен пипер и по желание лют червен пипер. Около 30-35 минути са достатъчни, за да бъдат котлетите готови. Пригответе сос от около 10 ягоди, като ги блендирате. Отделно пригответе и зелена салата за гарнитура. Това е едно диетично, екзотично и вкусно ястие.

Ден 7

Повторете ден 1 или ден 2 според вкуса Ви.

Напитки

По време на диетата е добре да ограничите кафето до 1 чаша сутрин и да избягвате алкохолните напитки, за да бъде ефектът максимален. Препоръчителни са напитки като зелен чай и минерална вода. Може да си приготвите домашна ягодова лимонада.

Рецепта за домашна ягодова лимонада:Напитките са източник на калории.

  • 2 лимона
  • 10-15 ягоди
  • 1 с. л. мед
  • Пресни листа мента
  • 3 литра минерална вода

Изцедете сока от двата лимона и го прецедете, добавете меда и разбъркайте. Нарежете ягодите на малки парченца и ги добавете заедно с ментата. Залейте с водата и оставете да престои за няколко часа в хладилник. Насладете се на напитката.

След края на диетата продължете с умереното сезонно хранене, за да не стресирате организма.